Gospa alpaka ima cel kup navihanih prijateljic

Iz avstralske pokrajine, ki se nahaja takoj na začetku našega živalskega vrta,  vas pot vodi mimo kmečkega dvorišča, kjer nekatere živali kar prosto tekajo. Tam vas bo prav po gosposko pozdravila naša nakodrana prijateljica alpaka, ki se ji iz dneva v dan pod nogami motajo poskočne kozice. Pridite in jih nahranite!

NA KRATKO O ALPAKAH:

Alpaka je udomačena vrsta južnoameriške kamele, elegantna žival dolgih nog in dolgega vratu. Alpake pripadajo družini kamelidov, katerih člani so zraven kamel in lam še vikunije in gvanakoji. Razen v Južni Ameriki, lahko lame najdemo še v Evropi, Avstraliji in Severni Ameriki, kjer se vzgajajo na farmah. Po ocenah je na našem planetu okrog tri miljone alpak, od katerih jih dve tretjini živi na področju Bolivije. Dosti jih je tudi v Argentini, Čileu, Ekvadorju in Peruju.

Alpake, za razliko od lam, ne pljuvajo kar vse povprek, temveč uporabijo pljuvanje predvsem za urejanje medsebojnih odnosov znotraj črede. Visoke so okrog meter do meter dvajset v ramenskem delu, težke pa okrog 150 kg ko so odrasle. Najbolj so prepoznavne po zelo nakodranem in gostem krznu, katerega barva je največkrat bela. Poznamo več barv in tipov alpak. Tako so lahko belorjave, bele, tudi rumenkaste z belosivimi odtenki.

Njihov način življenja je zelo zanimiv, saj rabijo družbo. Še dobro, da ima naša alpaka res veliko poskočnih, kosmatih prijateljic in prijateljev.

Zahvaljujoč veliki vsebnosti hemoglobina v krvi so izredno prilagojene na življenje v višinah, tam kjer je zrak siromašen s kisikom. Alpake živijo na nadmorski višini od dva pa do štiri tisoč metrov, na planinskih predelih. Tam so navajene na skromno travo in ostalo vegetacijo, tako se poleg trave prehranjujejo še z listjem, mahom , lišaji, koreninami in semeni. Rade imajo tudi seme žitaric in lupinarjev. Ko nimajo sveže hrane jedo tudi seno.

Njihov način življenja je zelo zanimiv, saj rabijo družbo. Tako živijo v haremih katere sestavljajo samec, nekaj samic in mladiči. Parijo se poleti in pred začetkom jeseni. Kot zanimivost je to, da se parijo tako, da samica leži. Dvanajst mesecev traja brejost, samica povrže enega mladiča težkega okrog 10 kilogramov. Mama ga doji do pet mesecev, mladič pa ostane pri njej vse dokler ga oče ne nažene iz krdela, to je približno takrat, ko je mladič star leto in pol.

Dodaj odgovor