Nosati medvedki že načrtujejo nove vragolije

Nosati medvedki, nadobudni, rakunu podobni kosmatinci, prihajajo od zelo daleč, nekaj primerkov pa se nahaja tudi v našem živalskem vrtu. Pomlad jih je letos že dodobra predramila in zvabila iz njihovih brlogov, sedaj pa že nestrpno pričakujejo obiskovalce. Pridite in jih spoznajte!

NA KRATKO O NOSATIH MEDVEDKIH:

V srednji in Južni Ameriki, ter na severovzhodu ZDA, so kraji kjer prebivajo koati ali nosati medvedki (Nasua nasua). So mišičaste živali, nekakšna mešanica, rakuna, medveda in pande. Imajo dolgi obročkasti rep in ravni gibčni gobček, s katerim brskajo po špranjah in luknjah v zemlji za hrano.

Živijo v skupinah po 40 in več živali, v listnatih in mešanih nižinskih gozdovih. Hrano iščejo podnevi in ponoči, počivajo samo v veliki vročini. Glavna hrana so žuželke. So pa tudi izredni sladkosnedi, zato obožujejo tudi vso sadje. Občasno si privoščijo sveže jajce, ptičje mladiče in celo kuščarje.

Kot pritiče vsem medvedom, so tudi naši kosmatinci izredno sladkosnedi, zato obožujejo tudi vso sadje.

Po parjenju se skupina razkropi. Samice gredo na svoje in poležejo mladiče. Teh je od 2–7, brejost traja do 77 dni. Skotijo se v jami ali v gnezdu na drevesu. Ko so stari 2 meseca, se samice ponovno najdejo z lanskoletnim naraščajem obeh spolov. Samci, starejši od dveh let, se lahko pridružijo tej skupini samo v obdobju parjenja, ki traja nekaj tednov. Celo tedaj se podrejajo samicam.

Dodaj odgovor