Naše kengurujke so postale mamice!

Saj ni res, pa je! Letos je v avstralskem delu našega tematskega parka še bolj veselo – naše kengurujke so postale mamice. Mali kengurujčki sorte Wallaby že radovedno kukajo iz vreče in so nadvse ljubki! Čez dan kengurujke rade poležavajo in se nastavljajo sončnim žarkom. Obiščite nas in si jih oglejte!

 NA KRATKO O WALLABY KENGURUJIH:

Vrsta Wallaby med srednje velike vrečarje in živi predvsem v bolj rodovitnih delih vzhodne Avstralije, v Qeenslandu in na Tasmaniji.  Radi se zadržujejo v eucaliptosovih gozdovih z zmerno grmovno vegetacijo. V bližini ima rad odprt prostor. Prepoznamo ga po črnem nosu in črnih tačkah na koncu, z belo črto na zgornji ustnici. Kožuh oziroma dlaka je sivkasta z rdečkastim odtenkom čez ramena. Odrasli tehtajo od 13- 18 kg, in zrastejo do višine 90 cm. Rep je zgoraj siv, spodaj bel, dolg do 70 cm. Samice so ponavadi nekoliko manjše od moških. V naravi živijo predvsem osamljeni, se pa ko je na razpolago veliko hrane zbirajo v večje skupine tudi do 30 osebkov. Hranijo se predvsem ob mraku, medtem ko podnevi počivajo skriti v vegetaciji. Glavna hrana je suha trava ,sadje, različno zrnje in korenine. Kot posladek pa veje različnih grmov in dreves. Poznamo še tri podvrste teh kengurujev.

V Franciji na južnem delu gozda Rambouillet, to je nekje 50km zahodno od Pariza pa še danes v naravi živi skupina tridesetih osebkov Wallabies, potem ko so zaradi neurja in podrtega drevesa pobegnili iz ZOO-ja.

Poznamo več kot 47 vrst kengurujev. Od teh so eni tudi Walabiyi, teh pa zopet poznamo okrog 20 vrst. Na Škotskem na otoku Loch Lomond so leta 1975 spustili v naravo dva para rdečevratih Walabyijev in do leta 1993 je to število naraslo na 26 posameznikov. V nekaterih predelih jugovzhodne Anglije na območjih grofij: Kent, Surrey, Brighton, Hove pa so jih spustili v naravo že leta 1900, in ko so mislili da so že čisto izumrli, se slišijo še danes tu in tam opažanja. V Franciji na južnem delu gozda Rambouillet, to je nekje 50km zahodno od Pariza pa še danes v naravi živi skupina tridesetih osebkov Wallabies, potem ko so zaradi neurja in podrtega drevesa pobegnili iz ZOO-ja. Nekaj primerkov so leta 1870 spustili v Novi Zelandiji in tam so se do danes že močno razmnožili.

Dodaj odgovor